Hans de Zwart

Hans de Zwart@hansdezwart

0 followers
Follow
Hans de Zwart
We duiken in de wereld van kunst en technologie tijdens de PublicSpaces Conference 2024. Randal spreekt met Hans de Zwart, voormalig directeur van Bits of Freedom, en storyteller Karen Palmer. Samen verkennen ze de impact van AI op de maatschappij, de rol van kunst bij het belichten van technologische kwesties, en hoe mixed reality ervaringen ons bewust kunnen maken van de gevolgen van onze acties.

Deze podcast verscheen voor het eerst bij Met Nerds om Tafel op 12 juni 2024.
Hans de Zwart
We sluiten de Bits of Freedom podcast elke week af met een telefoontje naar iemand met een bijzondere kijk op het internet. Deze week is dat onze oud-directeur Hans de Zwart. Hij is onderzoeker en docent op de Hogeschool van Amsterdam. Hij is een van de oprichters van het Racism and Technology Center. Hij kijkt mee met het algoritmeregister van Amsterdam en in die hoedanigheid kwam hij een algoritme voor de bestrijding van bijstandsfraude tegen.
Hans de Zwart
Hans de Zwart is onderzoeker en docent aan de Hogeschool van Amsterdam en is een van de oprichters van het ‘Racism and Technology Center’. Hij heeft ervaring met juridische strijd met de overheid en helpt anderen deze zo goed mogelijk te voeren. Bijvoorbeeld als een zwarte student moeite heeft examens af te leggen omdat de anti-spieksoftware niet herkent dat er een mens in beeld is.

Deze podcast verscheen voor het eerst bij Met Nerds om Tafel op 26 april 2023.
Hans de Zwart
Je kent het verhaal van hoe David die tegen ieders verwachting in Goliath uitschakelde. Het ultieme underdog-verhaal. Dat is waar deze aflevering van Goed Verhaal over gaat: underdogs die het vanuit hun nederige positie, toch opnemen tegen een grote partij. Tegen ieders verwachting in en met de nodige strijdlust, op weg naar gerechtigheid.

Deze aflevering werd voor het eerst gepubliceerd bij Goed Verhaal (Podimo) op 16-03-2023 en is beschikbaar onder een CC BY-ND 4.0 licentie.
David vs. Goliath
David vs. Goliath
Hans de Zwart
VU-student Robin Pocornie diende een klacht in bij het College van de Rechten van Mens omdat ze vanwege haar huidskleur niet werd herkend door de verplichte antispieksoftware van de universiteit. Ze praat erover met Elif Kan van Omroep Zwart en Hans de Zwart die haar met het Racism and Technology Center heeft ondersteund bij de klacht.

Dit item werd voor het eerst uitgezonden bij De Nacht van ZWART op 22 juli 2022.
Hans de Zwart
De krapte wordt nu echt heel duidelijk voelbaar, met winkels en horeca die vaker dicht moeten, wachtlijsten in de zorg die oplopen. En er is nog steeds een gebrek aan diversiteit op menige werkvloer. Hoog tijd, vond Werkverkenners, om te kijken hoe de vijver groter en diverser kan worden. Een serie over werving en selectie. Deel 1: kunstmatige intelligentie.

Dit item werd voor het eerst uitgezonden bij BNR Werkverkenners op 24 mei 2022.
Hans de Zwart
Hoewel de ‘normen en waarden’ van het internet soms anders doen vermoeden, mag je foto's waarop auteursrecht berust niet zomaar overal gebruiken. Het Algemeen Nederlands Persbureau, oftewel ANP, maakt daarom gebruik van een Belgische instantie – Permission Machine – om illegaal gebruik op te sporen en direct te beboeten.

Hans de Zwart, bestuurslid van het Racism and Technology Center, ondervond dat zelf. We spreken met hem én Edouard van Arem, manager foto bij ANP.
Hans de Zwart
Meer functionele boosheid is er nodig. Om ons als burgers te beschermen tegen Silicon Valley én de overheid. Hans de Zwart (absoluut geen boze man) neemt binnenkort afscheid bij Bits of Freedom. We praten met hem over digitale burgerrechten, gymleraar zijn in de Bijlmer en vragen ons af waarom elke discussie over het internet eindigt in een discussie over het kapitalisme.

Dit item werd voor het eerst gepubliceerd bij Glitch op 13 augustus 2019.
Hans de Zwart
Iedereen vindt privacy belangrijk, niemand handelt ernaar. Dat is een van de paradoxen die naar voren komt uit het boek Je hebt wél iets te verbergen dat onlangs bij De Correspondent verscheen. Hans de Zwart is directeur van de onafhankelijke organisatie Bits of Freedom en strijdt al jaren voor onze privacy. Hij schetst de diepgaande consequenties van de hedendaagse ontwikkelingen.

Deze podcast-aflevering verscheen voor het eerst op 17 september 2016 bij De Correspondent.